2019.11.23. Az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny döntője

  • A döntő összefoglalója (Groma István előadásával)
  • Kiselőadások
    • Pácsonyi Péter kiselőadása
    • Csimma Viktor kiselőadása
  • Eredményhirdetés

Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny


Fontos információk (2019.11.12.)
Kedves Csapatvezetők!
Kedves Versenyzők!

 

2019. október 26-án lezárultak az Eötvös Loránd-emlékév keretében a középiskolások számára meghirdetett Eötvös Loránd Jubileumi emlékverseny digitális fordulói. Az öt fordulót 181 csapat teljesítette. A csapatok az egyes fordulók feladatsorait, a feladatokra adott válaszokat és a helyes megoldásokat témahetenként tekinthetik meg a már korábban is elérhető összesített eredmények alatt.


Versenybizottság


Finiséhez érkezett az Eötvös Loránd-vetélkedő
Részletek:

Fontos információk (2019.10.03.)
Kedves Csapatvezetők!
Kedves Versenyzők!

 

A verseny iránt megnyilvánuló nagy érdeklődést, a beérkezett véleményeket és a téma gazdagságát figyelembe véve a Versenybizottság úgy döntött, hogy több időt adunk egyes feladattípusok megoldására. Ezért a még hátralevő fordulók anyagát megbontottuk. Az utolsó, tehát 5. forduló anyaga október 18-án, 0 órától lesz elérhető. Mivel október 23-a Nemzeti ünnep, a teszt megoldásának határideje is eltolódik egy nappal: október 25-én éjfélig kell feltölteni. További eredményes felkészülést, jó versenyzést kívánunk!


Versenybizottság
 

Felhívás

az

Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyen való részvételre

 

Száz éve, 1919. április 8-án hunyt el Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, államférfi. A százesztendős évfordulóról – az UNESCO-val való együttműködésben – „Eötvös Loránd-emlékév” keretében emlékezünk meg, amelyet a magyar és nemzetközi szakmai közönség gazdag programsorozattal tölt ki (https://eotvos100.hu).

Ebből az alkalomból az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet műveltségi versenyt hirdet középiskolások számára, amelynek célja Eötvös Loránd életének, tudományos munkásságának megismerése, megismertetése, a korszak kulturális környezetébe ágyazva. Így – természettudományi kérdések és feladatok mellett – a résztvevők számíthatnak történelmi és irodalmi kérdésekre is.

A versenyen négyfős csapatok indulhatnak. A magyarországi és a határon túli középiskolák nappali tagozatra járó, 9. osztályos és idősebb tanulóinak jelentkezését várjuk. Egy iskolából több csapat is nevezhet. A verseny nyelve magyar.


A verseny kétfordulós.

Az első forduló több részből áll, melynek témahetei péntektől csütörtökig tartanak. A verseny weboldalán pénteken jelennek meg az adott hét feladataira való felkészülést segítő információk, majd a feladatok megoldására két nap (szerda, csütörtök) áll rendelkezésre. A versenyzőknek on-line feladatokat kell megoldaniuk. A második fordulóba bejutott csapatok tagjai – immár személyesen - egy komplex vetélkedőn vesznek részt.


Nevezési díj nincs.

 

Nevezni az alábbi linken keresztül lehet. A Regisztrációs adatlap az oldalon található "Regisztráció" gomb használatával érhető el.

http://vetelkedo.eotvos100.hu

Nevezési határidő: 2019. szeptember 19.

A verseny 2019. szeptember 20-án (pénteken) indul. Egy iskolából több csapat is nevezhet.

A döntő időpontja 2019. november 23., helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia. A vidékről, illetve a határon túlról érkező csapatok (4 fő versenyző és 1 fő kísérő tanár) utazási költségét térítjük. Szükség esetén szállást biztosítunk.
 

A győztesek a szervezők és a szponzorok által felajánlott értékes díjakat kapnak.
A versenyre való előzetes felkészüléshez ajánlott az eotvos100.hu honlap "Élete" és "Archívum" oldalainak megtekintése; ezeken az oldalakon sok, a felkészüléshez eredményesen használható anyag található.

A versennyel kapcsolatos
informatikai kérdésekkel (+36 (1) 279 6193) Márkus Zsolthoz (markus.zsolt@sztaki.hu) és Veres Miklóshoz (veres.miklos@sztaki.hu),
az egyéb kérdésekkel Ujvári Sándorhoz (ujvasa36@gmail.com) és Molnár Lászlóhoz (astromol@gmail.com) fordulhatnak:

A nevezési határidő: 2019. szeptember 19.
Várjuk a jelentkezéseket!

 

                                                                                                                                  A  Versenybizottság
 
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat. Adatvédelmi nyilatkozat